Recensie: Mavis Staples – Livin’ on a High Note (2016)

mavisEr zijn maar weinig artiesten zo constant als Mavis Staples. Dan heb ik het niet alleen over de kwaliteit van de muziek, maar ook de mate waarin ze die muziek uit brengt. Ongeveer elke drie jaar komt ze met een nieuw album op de proppen. Deze dame op leeftijd is in ieder geval niet kapot te krijgen. Gelukkig haar stem ook niet, waardoor het nog steeds een belevenis is haar live te aanschouwen. Maar wat is er van deze plaat geworden?

Take it Back is een meer dan uitstekende opener. Het nummer zet de sfeer goed neer en is verder qua vibe heel herkenbaar Mavis. Zo kennen we haar de laatste jaren. Ook horen we dat duidelijk terug op Love and Trust. Een nummer waar verder weinig mee aan de hand is.
If it’s a Light is dan een stukje rustiger en ook een stukje fragieler dan voorgaande songs. Mooi nummer dat gevolgd wordt door het aanstekelijke Action. Een aanstekelijke groove is het karakter, terwijl er op de achtergrond ook fijne subtiliteiten door klinken.
High Note is de eerste single van dit album. De gospelinvloed in dit soort nummers smaken mij altijd erg goed. Het smaakt naar meer om mij beter uit te drukken. Helemaal als er dan ook nog eens meer blazers worden gebruikt zoals bij Don’t Cry.
Tomorrow is een hoopvol nummer met een fijne groove, wat gospel zoals eerder benoemd en een fijn trompetje. Erg leuk nummer ook weer. Dan is het intieme en rustige Dedicated toch wel anders. Het karakter is ook nog een bluesy te noemen. Die bluesyness horen we ook terug op History Now. Een nummer dat wat vuiger qua toon is, met leuke samenzang.
One Love is weer heel herkenbaar Mavis Staples. Een fijne ritmiek en redelijk timide is de sfeer van deze song. Om je dan onder te dompelen in een zwoele zomeravond met Jesus Lay Down Beside Me. Het geheel wordt dan ontspannen afgesloten met MLK Song. Een song voor Martin Luther King, die Mavis persoonlijk kende.

Een zeer goed en gedegen album van Mavis Staples. De verrassing is er muzikaal en vocaal wellicht wel wat vanaf, maar dat doet niks af aan de aanhoudende kwaliteit. Een mooi muziekwerkje van een oude, vertrouwde dame.
[bol_product_links block_id=”bol_56dafc9fad2dd_selected-products” products=”9200000054707183,9200000054707157″ name=”high note” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”DBDBDB” border_color=”000000″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s