Souled Out! the Essentials Reviewed | Nina Simone – Pastel Blues (1965)

SouledOutReviewed-bannerMet Souled Out! the Essentials Reviewed schrijf ik een nieuw hoofdstuk in mijn langlopende Souled Out! the Essentials in Soul reeks. De bedoeling van dit nieuwe hoofdstuk is dat ik mijn persoonlijke mening ga geven van alle in the Essentials in Soul behandelde albums. Want het moge dan wel als Essentials betiteld worden, misschien ben ik die mening helemaal niet toegediend!
Ik ga dit doen door middel van een track-by-track review. Een kort recensie van de platen door de nummers apart van elkaar te bespreken. Je kan het zien als een live-review, omdat ik mijn commentaren bij de nummers schrijf terwijl ik die aan het beluisteren ben. Daarbij neem ik natuurlijk eerdere luisterbeurten mee.


Hoe soul is de muziek van Nina Simone eigenlijk? Naar onze mening soul genoeg, helemaal als je naar dit album luistert. Nina Simone is natuurlijk altijd te herkennen aan haar eigen geluid en op dit album pakt ze die ook nog eens prachtig in. Of het nu een cover als Strange Fruit is of good old Sinnerman, het is allemaal spot on. Geweldig album!

 1. Be My Husband – wat een intens begin zeg! De pijn, de emotie, de urgentie, alles klinkt zo door in de stem van Nina Simone hier. Komt keihard binnen.
 2. Nobody Knows You When You’re Down and Out – origineel van Bessie Smith en het mist de swing uit het origineel nergens. Hier zingt Nina wat meer dan op de opener, meer echte lijntjes zeg maar. Erg mooie versie
 3. End of the Line – subtiel nummer, maar met grote waarde. Prachtig het pianospel, bijna klassiek (zoals Nina ook geschoold is). De zang statig en herkenbaar. Prachtig en subtiel intens.
 4. Trouble in Mind – een nummer met zo’n titel zo vrolijk en onbezorgd laten klinken, dat kan alleen Nina Simone zijn. Licht bluesy ook, erg sterk nummer ook weer.
 5. Tell Me More and More and the Some – licht teruggetrokken, beetje verdrietig en ook een beetje mistig qua sfeer. Prachtig gezongen, wat was Nina vocaal toch eigen en top zeg! Vooral de sfeer van dit nummer doet het hem.
 6. Chilly Winds Don’t Blow – dreigender qua toon en sfeer. Alles zorgt daarvoor, ondanks dat de piano blijft swingen. Conceptueel sterk aangepakt.
 7. Ain’t No Use – misschien wel de meest standaard song van het stel. Maar aan de andere kant is er met Nina Simone nooit iets standaard.
 8. Strange Fruit – fenomenale versie van de bekende Billie Holiday song. Dit nummer gaat zó diep en dat weet Nina ook heel goed over te brengen. Red het net niet bij het origineel, maar die is dan ook net iets fenomenaler.
 9. Sinner Man – voor dergelijke nummers is het woord episch uitgevonden, want dit muzikale epos is episch. Voor mij het beste wat Nina Simone ooit gemaakt heeft. Je wordt helemaal door elkaar geschud, van emotie naar emotie, van stijl naar stijl. Wat een prachtig geweld.
  [bol_product_links block_id=”bol_56f5663c7ab95_selected-products” products=”1000004012241738,1000004003232446,1000004000058405″ name=”pastel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”DBDBDB” border_color=”000000″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.