Recensie: Esperanza Spalding – Emily’s D+Evolution (2016)

spaldingEen bijzondere dame, die Esperanza Spalding. Het is een mooie dame om te zien, dat zeker, maar ze valt toch vooral op door de eindeloze mengeling aan stijlen die haar muziek karakteriseren. Je weet bij haar eigenlijk nooit zo goed waar je aan toe bent, wat nieuw werk op zal leveren. Want als mevrouw Spalding ergens goed in is dan is het wel het verrassen van haar publiek en haar fans. En juist dat houdt haar ook zo boeiend. Daarom heb ik deze nieuwe plaat ook volledig over me heen laten komen.

Een nieuwe plaat met een redelijk onuitspreekbare titel die start met Good Lava. Op dit nummer laat ze meteen weer allerlei stijlen horen. Een nummer dat meer wat richting het vuige en funky gaat. Het is ook wel redelijk rocky en doet mij wat aan Kate Bush denken met de zang en alles. Dan is Unconditional Love toch wel wat herkenbaarder dan deze opener. Herkenbaarder Esperanza vooral.
Judas kent vette basslijnen en een soort kinderlijke speelsheid. Een heel erg open nummer dat mij goed bevalt. Dat moet ik ook zeggen over het jazzy Earth to Heaven. De muziek is naar bekend jazzschema en de zanglijnen zijn leuk, waar het nummer verder iets eigenzinnigs heeft.
Het Kate Bush gevoel komt weer langs op One. Op dit nummer is meer ruimte voor de gitaar en mede door het stemgebruik wordt het gevoel naar die andere zangeres versterkt.
Rest in Pleasure is een prachtig nummer met veel variatie en net zo eigenzinnig als Spalding zijn kan. Een erg sterke song die ik tot mijn favorieten reken. Ook Ebony and Ivy is weer eigenzinnig en kan mij volledig boeien. Daar waar Nobles Nobles verrassend lief klinkt. Toch weer een andere kant ontdekt van Esperanza op deze manier.
Gewoon een cool nummertje is Farewell Dolly, dan is Elevate or Operate juist meer freaky en valt het op door de soulvolle zang. Qua vocalen één van de betere en krachtigste van dit album. Funk That Fear zegt qua titel al genoeg, funk it is. Waar I Want it Now de gekte in gaat. Een filmisch nummer dat aanvoelt als een toneelstuk. Een bijzonder afsluiter van wederom een bijzonder album van Esperanza Spalding. Verrassen heeft ze mij wederom gedaan en dat lijkt ook haar doel te zijn, ten allen tijde.
[bol_product_links block_id=”bol_56f7f74b08d34_selected-products” products=”9200000053830022,9200000053830020″ name=”d+ev” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”DBDBDB” border_color=”000000″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.