Recensie: Donnie Fritts – Oh My Goodness (2016)

oh my goodnessDonnie Fritts is een oudgediende die altijd zijn tijd neemt om zijn platen te maken en uit te brengen. De meesten zullen hem kennen van zijn combinatie van country en soulmuziek. Anderzijds zou hem kunnen kennen van de bescheiden hit We Had it All, of juist zijn werk met bekende namen als Candi Staton, Dan Penn, Eddie Hinton en Tony Joe White. De essentie zal in ieder geval duidelijk zijn en dat is dat de beste man sinds de jaren ’70 zijn sporen duidelijk verdiend heeft. En nu dus weer tijd voor wat nieuw werk van zijn hand, oh my.

We worden inderdaad wat ouder met z’n allen en dat is ook terug te horen in de stem van Fritts. In het mengen van stijlen dan weer duidelijk niet. Opener Erroll Flynn laat weer de bekende saus van blues, roots en een beetje country horen. Gebracht met het gevoel van de soul. If It’s Really Got to Be This Way volgt het idee van de opener moeiteloos en haakt daar prima op in.
Memphis Woman and Chicken, waarschijnlijk de twee zaken waar Fritts het meest van houdt, valt vooral op door de goede groove die het nummer heeft. Om dan even een volledige stap de country in te zetten met The Oldest Baby in the World. Een nummer met een stemmig einde.
In Tuscaloosa 1962, bringing back sweet memories, zit weer wat meer groove. Dit komt toch wel mede door de piano. Om zich dan van een meer gevoelige kant te laten horen via Them Old Love Songs. De titel verklapt het eigenlijk al een beetje. De gevoeligheid laat hij duidelijk niet los met het ook wat meer speelse Foolish Heart. Om dan die gevoeligheid door te laten ontwikkelen in een trieste variant. Dat horen we op Lay It Down. Een klein en qua sfeer wat triester liedje. Wel echt een liedje.
Dan is Good as New duidelijk een stuk hoopvoller en vrolijker van karakter. Het contrast is groot en mooi uitgewerkt. Een kleine tegenvaller is het daarna ook om Temporarely Forever Mine te horen. Een nummer dat is maar beschrijf als de gemene deler.
Opvallend is Choo Choo Train. Het meest poppy nummer van het album. Heeft ook iets aanstekelijks. Om de plaat dan af te sluiten met de titeltrack. Een erg rustig en mooi nummer.

Hoe oud je ook bent, je kan bepaalde dingen nooit verleren. Dat laat Donnie Fritts ons hier ook weer horen. Een fijne plaat van zijn hand die het wachten op de volgende weer aanwakkert. Benieuwd hoeveel tijd hij daarvoor gaat nemen.
[bol_product_links block_id=”bol_56ffc9f4441bb_selected-products” products=”9200000048065981″ name=”goodness” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”DBDBDB” border_color=”000000″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s