Recensie: Charles Bradley – Changes (2016)

changesOp latere leeftijd debuteren en daar ook nog een prachtige documentaire over het roerige leven en de huidige situaties laten maken. Voeg daar twee uiterst succesvolle albums aan toe en je hebt al snel het wow-gevoel te pakken. Het kan allemaal gezegd worden over Charles Bradley. De olijke, vrolijke zanger met de rauwe stem. En na wat eerder gedropte nummers is hier dan eindelijk het nieuwe volledige album. Een album dat met God Bless America een soort intro kent. Daarna gaat het pas echt los eigenlijk.
En dat is met Good to be Back Home. De fijne, doorleefde stem van Charles pakt je hier meteen weer in eigenlijk. De groove is herkenbaar funky en rijk aan instrumentatie. Alleen al naar het muzikale gedeelte luisteren is prachtig. Dat de topvocalen van Bradley daar dan aan toe gevoegd worden voelt als een cadeautje. Iets wat we ook kennen van zijn vorige albums.
Ook Nobody But You is gewoon een erg goed nummer. Mooi volle sound en de coolness van de stem, het past zo goed bij elkaar. Het blijft ook fijn herkenbaar. Album met dezelfde ideeën als een warm bad. Herkenbaarheid dat meegenomen wordt naar Ain’t Gonna Give it Up. Hier klinkt niet alleen het doorleefde door in de stem van Bradley, maar ook nog extra in de instrumentatie. Alsof daar een extra laag aan toegevoegd is.
Changes is de geweldige titeltrack en tevens een Black Sabbath cover. In dit soort nummers blinkt Charles Bradley toch wel uit voor mij. Zijn hele ziel en zaligheid zit hier in. Werkelijk fantastisch gedaan. Dat horen we ook terug in de meer funky Ain’t it a Sin. De gelijkenissen met James Brown worden vaak gemaakt en die maakt hij zelf ook. Hij geeft in ieder geval altijd hoog op over James Brown. JB en CB komen op dit nummer echt samen, tot de schreeuw aan toe. Een funky strak nummer en een waar feest om naar te luisteren. Scream it out!
Van die funk gaan we moeiteloos over naar de doo-wop op Things We Do For Love. Lichtvoetiger dan gewend van Bradley, maar daarmee niet minder sterk. Het nummer heeft iets vrolijks, onbezorgds en aanstekelijks. Goede muziek voor als het zonnetje in je gezicht schijnt. De liefde blijft daarna hoogtij vieren op Crazy for Your Love. Dit is een echte Bradley-ballad: getergd en doorleefd.
You Think I Don’t Know is muzikaal wellicht wat recht-toe-recht-aan, verder ook niet al te ingewikkeld. Maar daarmee is het niet minder fijn. Afwisselend ook niet echt, maar wel fijn herkenbaar. Afwisseling die duidelijk wel te vinden is in Change for the World. Erg mooi hoe de sfeer, intensiteit en het tempo zich hier afwisselen. Alsof het je constant scherp wilt houden tijdens het luisteren.
Afsluiten doen we rustig met Slow Love. Charles Bradley wil hier alle essentie en urgentie er nog even uit zingen. Een mooi ballad die prima past al afsluiter van dit album. Een album dat zonder twijfel weer als zeer geslaagd neergezet mag worden. De basis blijft onveranderd sterk en de stem voegt echt iets toe aan de strakke en levendige instrumentaties. He nailed it again!
[bol_product_links block_id=”bol_570912bd27852_selected-products” products=”9200000055057251,9200000054818197″ name=”changes” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”DBDBDB” border_color=”000000″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s