Recensie: Jacob Collier – In My Room (2016)

collierDe Britse multi-instrumentalist Jacob Collier werd, zoals veel artiesten in deze tijd, bekend via een filmpje dat op YouTube geplaatst werd. Daarin liet hij zien hoe goed hij met de verschillende instrumenten overweg kon, in combinatie met een loopstation. Vergelijkbaar dus met wat bijvoorbeeld een Bernhoft en een Ed Sheeran ook weleens deden. Collier speelde cover na cover en wist zodoende een aardige naam op te bouwen. Nu ben ik wel van mening dat een dergelijke kunstje vertalen naar een studioalbum lastig kan zijn. Dat moet deze plaat dus ook bewijzen.

Opener Woke Up Today laat het één en ander horen. Muzikaal gebeurd er van alles en het nummer is redelijk funky. Wat mij alleen wel tegen staat is zijn stem. Deze lijkt nog eens extra vervormd. Gelukkig is die “irritatie” aan de stem op In My Room wat minder. Verder is dit een rustig nummer en is de sfeer intiemer.
Hideaway is al net zo rustig, al komt het nummer op het einde wel wat meer los. Iets wat het ook wel nodig heeft. Nu mocht het ook nog eens zo zijn dat juist het muzikale wel trekt en You and I helaas geënt is op zijn stem. Een stem die mij niet kan boeien. Vocaal is het allemaal erg matig, tot zelfs slecht met Jacob Collier.
Down the Line is muzikaal gelukkig een stuk rijker. Zo rijk dat het lekker swingt en zelfs even aanstekelijk wordt. Een fijn nummer. Een stuk fijner dan het onopvallende Now and Then I Think About You. Een ander euvel is er met Saviour. Je hoort dat Collier van alles probeert, maar niks lijkt echt te werken. Een gemiste kans. Een gegeven dat hij doorzet op het doelloze Hajanga.
Het nummer Flintstones is qua toon en sfeer als net zo kinderachtig als de titel doet vermoeden. Dit is meer iets voor Dirk Scheele en niet voor een serieuze muzikant, al zal het best al een lolletje bedoeld zijn. Aan de andere kant is een slaapverwekkend nummer als In the Real Early Morning nog wel een stapje erger. Gelukkig is er met Don’t You Know nog wel een aardig einde.

Muzikaal zit er best wat in. Jacob Collier is duidelijk een zeer muzikale jongen. Het probleem is er alleen op de consistentie van deze plaat. De ideeën worden niet altijd even goed uitgevoerd. Een ander probleem is het vocale gedeelte, want echt zingen kan Collier niet.
[bol_product_links block_id=”bol_57a0e3f5ca3af_selected-products” products=”9200000058775422″ name=”room” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”DBDBDB” border_color=”000000″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s