SOULED OUT! the Essentials in Soul | 2010

SouledOut-bannerIn SOULED OUT: the Essentials in Soul proberen wij jullie te vermaken met alle essentiële albums die de soulmuziek door de jaren heen heeft voortgebracht. We bespreken niet alleen de bekende klassiekers, maar ook juist die platen die vaak nog altijd te weinig aandacht hebben gekregen. Wij hopen hen die aandacht nu te geven.We bespreken per jaar een aantal albums, artiesten en stijlen die volgens ons essentieel zijn voor dat jaar en die periode. Natuurlijk zullen we hierin niet altijd even volledig zijn volgens iedereen. Dus mis je een bepaald album bij een jaartal, wees dan zo vrij om te reageren en onze artikelreeks zo compleet mogelijk te maken.
Souljaar 2010

Andreya Triana – Lost Where I Belong
Afbeeldingsresultaat voor Andreya Triana – Lost Where I BelongEen album dat je echt als geheel moet beluisteren. En een album waarbij je je na één luisterbeurt niet moet laten afschrikken als het nog niet helemaal binnenkomt. Dit heeft dan gewoon meerdere luisterbeurten nodig en gaandeweg zal je alle pracht en praal die in dit album verborgen zit gaan ontdekken en zal je geheel geboeid gaan luisteren naar de prachtige stem van Andreya Triana.

Gregory Porter – Water
Afbeeldingsresultaat voor Gregory Porter – WaterDe altijd sympathieke Gregory Porter had zijn grote doorbraak met dit album. Meer richting de jazz dan richting de soul, maar vooral muziek die opvalt door de warme, diepe stem van Gregory Porter zelf. Hij windt met die stem iedere muziekliefhebber om zijn vinger. Een stem die goed werkt in de rustige songs, maar ook uitstekende uitpakt bij een meer experimenteel nummer als 1960 What?

Janelle Monae – The ArchAndroid
Afbeeldingsresultaat voor Janelle Monae – The ArchAndroidEen apart album heeft Janelle Monáe hier neergezet. De sound kan je best als commercieel kwalificeren. Maar om dat echt te zijn is het album veel te lang en zijn de meeste instrumentaties veel te vol en origineel. Want aan het originaliteit ontbreekt het bij deze dame niet. Voeg daar haar prachtige, warme stem aan toe en je zit goed. Een ontdekking van jewelste.

John Legend & the Roots – Wake Up
Afbeeldingsresultaat voor John Legend & the Roots – Wake UpThe Roots en John Legend hebben de covers hun eigen invulling meegegeven en dat is vaker wel als niet goed bevallen. De paar tegenvallers (Wake Up Everybody, Wholy Holy) nemen we graag voor lief om te kunnen genieten van de andere fantastische nummers. Met een mix van soul, funk, blues, rock, hiphop, gospel en jazz is het niet alleen een heel divers album geworden, maar ook een album waarin in de nummers qua thematiek perfect op elkaar aansluiten.

Aloe Blacc – Good Things
Afbeeldingsresultaat voor Aloe Blacc – Good ThingsHet ene moment ben je zo’n artiest die tussen hiphop en R&B in zit. Het andere moment ben je niet meer weg te denken uit de soulmuziek en heb je een grote doorbraak. Het succes van dit album heeft natuurlijk ook alles te maken het succes van de topsingle I Need a Dollar. Maar daar doe ik dan wellicht de rest van het album te weinig eer aan. Want over de gehele linie is dit een prachtige soulplaat met wisseling tussen mooie, rustige gevoelige songs en het meer swingende funky werk. Een puik werkje van Aloe Blacc

Bilal – Airtight’s Revenge
Afbeeldingsresultaat voor Bilal – Airtight’s RevengeNa jaren wachten en de non-release van het album Love for Sale was er in 2010 eindelijk een nieuwe plaat van Bilal. Hij kon zo in het rijtje met Maxwell en D’Angelo omdat het zo lang duurde. Het album zelf werd duidelijk andere koek dan de meeste liefhebbers van hem gewend waren. De sound was geëvolueerd in een meer eclectische en electronische stijl. Bilal tapte duidelijk uit een ander vaatje en met succes.

Gil Scott-Heron – I’m New Here
Afbeeldingsresultaat voor Gil Scott-Heron – I’m New HereHetgeen wat meteen opvalt is dat de fluwelen stem van Heron een stuk rauwer is geworden, tegen het gitzwarte aan. En wat misschien nog wel meer opvalt en een kleine waarschuwing is aan allen die een album verwachten in de lijn van zijn 70’s werk. Nou, dat is het dus niet!
Noem het blues, noem het folk, soms is het hiphop en soms singer-songwriter. Alles komt voorbij op dit album. En alles gedoceerd in prachtige, minimalistisch aandoende nummers.

Ook interessant
Sharon Jones & the Dap Kings – I Learned the Hard Way
Concluderend valt te zeggen dat Sharon Jones & the Dap Kings qua sfeer doorgaan waar ze gebleven waren. Alleen hebben ze de funk iets meer vaarwel gezegd en de soul meer toe laten treden tot dit album. Alweer een goed album van deze formatie en alweer een goed album van het label Daptone. Daptone, misschien wel het Stax van het heden.

José James – Blackmagic
Dit album is een minder geheel geworden als zijn debuut. Maar dat is zeker geen nadeel. We horen José nu ook eens veelvuldig van een andere kant. Andere kanten die zeker aanstaan. Dus vond je vorige erg goed, of ken je ‘m nog niet en wil je het proberen? Dan zeker eens beluiseren en bijvoorbeeld genieten van het hypnotiserend Warrior.

Jamie Lidell – Compass
Hier en daar wat experimenten is Jamie Lidell niet vreemd. Hij zat even vol in de soulhoek, maar met dit album laat hij een sterke combinatie horen van electronics, funk en soul. Lidell is nooit in een hokje te stoppen, dat blijkt maar weer eens.

Ntjam Rosie – Elle
Prachtig! Ja Ntjam Rosie heeft een erg mooi album afgeleverd en daar zijn een aantal factoren verantwoordelijk voor. Ten eerste is er de bijna betoverend mooie stem van Ntjam. Ten tweede ademt het gehele album een bepaalde sfeer aan wat het goed als geheel doet overkomen. Ten derde viert vooral de muzikaliteit hoogtij. Leuke breaks, mooie verrassingen, muzikaal gaat het register aardig open.

Trombone Shorty – Backatown
Trombone Shorty is dus een nieuwe naam. Een jonge knaap die funk, jazz, blues, R&B, soul en rock in een grote blender stopt en dit allemaal lekker door elkaar husselt. Stilzitten is er sowieso niet bij als je naar dit album luistert.

The Budos Band – The Budos Band III
Deel drie alweer van the Budos Band. Deze samenvoegen van de beste Daptone muzikanten ligt in de lijn der verwachtingen biedt dus andermaal muzikale parteltjes. Soms funky, soms uitgemeten, altijd erg goed.

Asa – Beautiful Imperfaction
Goede muziek voor richting het warme weer. De plaat begint echt ijzersterk om daarna wellicht iets teveel het zelfde pad te nemen. Maar met de barbecue aan, biertje of rosé-tje in de hand is dat helemaal niet erg. Zeker omdat de stem van Asa je alleen al verwarmt.

Jazmine Sullivan – Love Me Back
Voor de liefhebbers van wat 80’s invloeden zit je goed met dit album. Een stuk consistenter dan haar debuutalbum en vooral een album dat meer één geheel vormt. Ondanks de keur aan producers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.